Battle of the Consoles

battle-of-the-consolesIk heb nu sinds 3 maanden alle spelconsoles van dit moment (Playstation3, XBOX360 en de Wii) in mijn bezit en ben dus nu al een aantal weken bezig aan een keihard vergelijkend warenonderzoek…

Zoals ik het nu kan zien heeft elke console zijn voor- en nadelen en is er niet één echt de beste. Wel is qua User Interface, beeldresolutie en game play de Wii wel het minst aantrekkelijke maar die is dan ook bedoeld voor een andere doelgroep, namelijk de hele familie, dan de PS3 en de XBOX360 die voornamelijk zich richten op die-hard gamers als zijn op dat front ook veranderingen aan het plaats vinden met Singstar, Buzz en GuitarHero e.d.

De Wii zal ik dan voor nu buiten beschouwing laten want die zou je om een eerlijk vergelijking te kunnen maken eigenlijk moeten vergelijken met de PS2 en de XBOX vind ik.

Dit zijn de grootste verschillen die mij als, doorsnee gebruiker, in de eerste 3 maanden het meest opvielen tussen de PS3 en de XBOX360:

PS3v2

PS3
De interface van de PS3 ziet er geweldig uit. Standaard heeft deze console Bluetooth, WiFi en een optische uitgang aan boord. Mijn PS3 is al een paar jaar oud en heeft maar een harddisk van 30GB. Ik heb daar meer dan genoeg aan, maar als je de PS3 als mediaserver wil gebruiken dan kan dit wel een beetje weinig zijn.

Game-MoHa Game-wolfenstein Game-gran-turismo-5-prologue
Op de PS3 heb ik vooral Medal Of Honour Airborne, Wolfenstein en Gran Turismo 5 Prologue gespeeld.

Omdat ik niet echt heel goed ben heeft MoHa mij een controller gekost die ik uit pure frustratie kapot heb gegooid op de vloer. Ik heb zo lang MoHa gespeeld dat mijn plasma is ingebrand zodat ik bij elk spelletje of programma dat ik kijk links onderin mijn scherm een ingebrand MoHa kompas heb staan. Er handig voor als ik de weg kwijt ben tijdens het televisie kijken.

Pluspunten:
Mooi apparaat, mooie interface. Gratis verbinding met Playstation Store en Playstation network via ethernet of Wifi internetverbinding om multiplayer games te kunnen spelen. Blue Ray speler.

Minpunten:
Aanschaf losse controller vrij prijzig (…), PS1 en PS2 spellen kunnen niet gespeeld worden op de PS3 en dat is gewoon een misser. Ook word ik wel eens gek van de vele updates die je altijd moet doen als je net online wilt gaan spelen en dus ook niet kan weigeren want zonder update kan je niet online.

Prijs:
120GB versie 299,- (alleen console+controller)

xbox360v2

XBOX 360
Ik heb de zwarte XBOX360 Elite gekocht met 120 GB Harddisk. Als Apple gebruiker heb ik van nature best wel een hekel aan alles wat met Microsoft te maken heeft maar daar heb ik me in dit “onderzoek” niet door laten beïnvloeden.

Helaas werd ik meteen verrast door een probleem met het syncen van mijn controller met de XBOX360. Omdat deze controller draadloos is moet je deze d.m.v. het 5 seconden drukken op het XBOX symbool op de controller kunnen syncen met de XBOX maar als ik niet was gestopt had ik nu nog zitten drukken op die knop.

De aansluitingen op de XBOX zijn zeer beperkt, er zit een HDMI aansluiting en een speciale XBOX aansluiting  aan de achterkant van het apparaat en dat is het. De meegeleverde kabel die je op de specials XBOX360 aansluiting moet aansluiten komt uit in een gele (video) witte (audio links) en rode stekker (audio rechts). Doordat je niet de HDMI kabel en de XBOX360 kabel tegelijk kan gebruiken omdat dat niet past dat betekent dat je of geweldig beeld hebt of je hebt slecht beeld en je kan het geluid van de XBOX over je geluidsinstallatie laten lopen.

Om dit probleem op te lossen moet je een andere kabel kopen of een xbox360 koeler. Standaard heeft de XBOX 360 ook geen optische geluidsaansluiting.

Ook een groot gemis t.o.v. de PS3 is het niet aanwezig zijn van een WiFi ontvanger als je dus geen ethernet aansluiting hebt in de buurt van de plek waar je de XBOX 360 wilt neerzetten moet je nog eens € 79,- investeren in een WiFi ontvanger.

Om online te kunnen of multiplayer games online te kunnen spelen moet je lid worden van  XBOX live wat ± 60 euro per jaar kost.

Game-forza3 game-orangebox Game-Brothers-In-Arms Game-StarWars
De spellen die ik het meest heb gespeeld op de XBOX360 zijn Forza3, Orangebox, Brothers in Arms en StarWars the Force unleashed en die zien er stuk voor stuk geweldig uit en de manier van spelen is net zo goed en natuurlijk als op de PS3.

Pluspunten:
Prijs is laag, er zijn zeer bundels te koop die zeer voordelig zijn. Oude XBOX games kan je gewoon op de XBOX360 spelen (Are you achting PS3? Are you achting? Are you achting? Are you achting PS3?) Controller heeft een knop links en recht aan de achterkant die heel erg lijkt op een trekker van een geweer of pistool waardoor het spelen van shooters wel “realistischer” is op de XBOX360 dan op de PS3. Het uitzetten van de XBOX360 is een verademing t.o.v. de PS3 en duurt maar 3 seconden.

Minpunten:
GEEN STANDAARD WIFI, dit vind ik echt een gemiste kans. Om  contact te maken met het internet moet je een Ethernet kabel gebruiken of een WiFi ontvanger kopen. Lidmaatschap van XBOX live vereist om online te kunnen gamen. Harddisk maakt veel teringherrie en gaat irriteren. Standaard geen optische geluidsuitgang. Geen Blue-Ray speler

Prijs:
120GB versie 249,- (Console zwarte Elite versie + Controller + Headset + Lego Batman + Pure + Forza 3)

Conclusie: qua performance doen de 2 consoles niet voor elkaar onder voor een doorsnee gamer (als ik), ik denk dat ik niet zou merken of ik bijvoorbeeld MoHa op de XBOX360 of de PS3 zou spelen.

De XBOX360 lijkt goedkoper maar als je nog een WiFi ontvanger moet kopen en het geld dat je uit moet geven aan XBOX live dan is de XBOX360 zelfs duurder dan de PS3 op langer termijn.

Over 3 maanden de volgende update!

Share on:

2 Reacties op “Battle of the Consoles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *