Editors – In This Light And On This Evening

In-This-Light-And-On-This-Evening

Waarschijnlijk kwamen de heren van Editors bij hun oefenruimte op een morgen, was er ingebroken en waren al hun gitaren gestolen. Gelukkig zijn ze niet bij de pakken neer gaan zitten en hebben ze i.p.v. nieuwe gitaren een paar oude synthesizers geleend en zijn gezellig een beetje electro wave gaan maken met z’n vieren.

Het nieuwe album doet mij constant doet denken aan de muziek van New Order, Gary Numan, Visage, O.M.D. en en vooral, door de stem van zanger Tom Smith, aan Joy Division.

Een voorbeeld van de invloed van de eerder genoemde 70 en 80 jaren bands is het nummer Papillon, wat overigens de eerste singel van het album is, dat heeft een paar gedeeltes waar mooie aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhh synthesizer Urker mannenkoor zanglijntjes in zitten die zo uit Blue Monday (begint o.a. op 5:54) van New Order lijken te komen waar door het nummer ook helemaal een beetje op Blue Monday gaat lijken.

De hele sound van de plaat doet me denken aan de tachtiger jaren en elke keer denk ik: “Waar ken ik dat nou van?” wat niet erg is want in de tachtiger jaren werd er een heleboel geweldige muziek gemaakt.

Wel een gedurfd experiment natuurlijk een gitaarband die een electro wave Eighties album gaat maken maar het pakt gelukkig goed uit. Zo’n totale switch doet mij een beetje denken aan het album 808s & Heartbreak dat Kanye West vorig jaar maakte dat ook zo brak qua muziek stijl met alle vorige albums.

Als ik al een minpunt kan bedenken dan is het dat de stem van de zanger af en toe een beetje te gemaakt “belangrijk” over komt. Vooral de eerste zinnen van het nummer “You Don’t Know Love” “You don’t know love like you used to. You don’t feel love like you did before” daar krijg ik een beetje de kriebels van.

Share on:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.