“En jongens gaan we dit jaar echt of weer virtueel op reis?”

Virtueel-op-reis-met-brandnewfresh
Ik probeer mijn vrouw er al een aantal jaar van te overtuigen dat we binnen een aantal jaren de keuze hebben om echt op reis te gaan of compleet virtueel. Zij zegt dat je dan te veel mist omdat je dan niets kan proeven van het lokale eten en drinken, niets kan ruiken en ook niets kan voelen. Ik weet niet of dat zo is omdat mensen ook jarenlang bereid zijn geweest om bijvoorbeeld stomme of zwart/wit films te bekijken terwijl alles om hun heen gewoon in met geluid en/of kleur was. Misschien is het geen probleem als een paar zintuigen niet meedoen en doet dat niets te kort aan de ervaring.

Ik denk dat mensen wel bereid zijn om het kunnen ruiken en proeven op te geven als dat betekent dat ze voor 100 euro 4 dagen in Tokio, New York of Sydney kunnen zijn. Dit zou gewoon een tussenvorm kunnen zijn. Je kan er voor kiezen om niet op reis te gaan of virtueel of echt.

Gamers hebben natuurlijk ook geen geur of smaak en buiten een beetje trillen van je controller is er ook niet heel veel lichamelijk interactie en toch is dat de grootste entertainment industrie en vinden gamers vaak dat de games die ze spelen zeer realistisch zijn.

In games zie je dat virtueel reizen al eigenlijk een beetje terug komen vooral een game als GTA V. Deze game gaf me soms echt het gevoel dat heel Los Angeles was nagebouwd. Het is zelfs zo realistisch dat veel plekken herkende en dat toen ik opzoek was naar een auto om te stelen (we hebben het hier over een game niet in het echt he…) en in de buurt was van de Santa Monica Pier ik de pier opliep omdat ik wist dat ik daar in het echte leven een paar jaar ervoor mijn auto had geparkeerd op de parkeerplaats. Je begrijpt mijn vreugde toen ik er achter kwam dat op de plek waar in ‘het echt’ ik mijn auto had geparkeerd er nu in de game ook een parkeerplaats was vol met auto’s ‘voor de pik’ want de politie zat me op mijn hielen.

Persoonlijk denk ik dat het ruiken en het proeven het enige verschil zou kunnen zijn met werkelijk lijfelijk aanwezig zijn. Ik denk dat er binnen niet al te lange tijd apparaten/handschoenen zullen zijn waarmee je op afstand kan voelen. Bovendien heeft het bedrijf Amplifon uit de UK al de Sounds of Streetview uitgebracht en dat betekent dat je dus de juiste straatgeluiden krijgt bij de plekken die je op Google Street view bezoekt. Dus beeld en geluid zijn er al en ‘gevoel’ zal snel volgen.

Met alle ontwikkelingen van Google Streetview, de Oculus VR, Drones en robots als deze en deze is het denk ik mogelijk dus om de hele wereld te verkennen zonder je huis te hoeven verlaten.

Virtueel/virtueel of realtime/virtueel
Er zijn naar mijn idee in de toekomst 2 manieren om de wereld te verkennen. Er zal een (aangepaste) virtuele wereld een soort SecondLife 2.0 zijn waar je door heen kan lopen die er helemaal echt uitziet maar die net als Streetview nu zal bestaan uit al dan niet aangepaste afbeeldingen die zijn gefotografeerd van de plekken die je bezoekt. Doordat er meer foto’s zullen gemaakt worden en bovendien die van een hogere kwaliteit zullen zijn zal het bewegen door deze wereld heel vloeiend gaan en zeer natuurlijk aanvoelen. Geluid is natuurlijk niet realtime (en heb je dus de oplossing van het eerder genoemde Amplifon voor nodig) maar ook zul je geen last hebben van o.a. files, volle winkels of luchtvervuiling.

De andere manier is dat je door middel van een drone of een robot in realtime de plekken die je wilt zien bezoekt en je dus niet lijfelijk aanwezig bent maar je dus vanuit huis bepaald waar de drone of robot die je bestuurd heen gaat. In plaats van een auto huren ga je dus met je creditcard een drone of een robot huren op de plek waar je naar op vakantie wilt gaan. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat als je bijvoorbeeld naar Amerika gaat je in New York een robot/drone huurt maar als je niet alleen Manhattan wilt bekijken maar ook Brooklyn, je niet met de metro gaat, maar je gewoon van de robot/drone in Manhattan switch naar een robot/drone in Brooklyn.

Omdat je in beide gevallen een bril als de Oculus VR op je hoofd zal de beleving super realistisch zijn want beweeg je je hoofd dan beweegt het beeld ook mee. Denk maar een aan die man die met de Oculus VR een ritje op de achtbaan maakte.

Wat je ook doet in beide gevallen kan je gewoon van het uitzicht genieten, musea bezoeken, een rondrit maken en winkelen. Bovendien hoef je dan ook niet bang te zijn voor overgewicht van je bagage doordat je te veel gekocht hebt want je krijgt gewoon je aankopen als pakketjes thuis geleverd.

Het allermooiste van deze ontwikkeling is natuurlijk dat je af bent van die afschuwelijke vliegreis en je ‘s avonds in je eigen bed kan slapen…

Share on:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *