First Class Shoe Store opent na 40 jaar zijn deuren en blijkt tijdcapsule

Ik was in de gelukkige omstandigheid dat mijn ouders mij vroeger meenamen naar allerlei musea. Van moderne kunst tot treinen en van Egyptische voorwerpen tot Rembrandts ik heb ze allemaal gezien in binnen en buitenland. Toen ik op een keer met mijn ouders in een museum stond waar ze allerlei apparaten zoals platenspelers, kleding en keukengerei uit hun jeugd zag, kreeg ik een geweldig idee voor een museum.

Mijn idee was om een warenhuis als bijvoorbeeld de Bijenkorf op de Coolsingel in Rotterdam op een dag na sluitingstijd als al het personeel weg is in te pakken. En met inpakken bedoel ik de manier waarop Christo and Jeanne-Claude dat deden in het verleden met gebouwen en bruggen maar dan ook nog zo veel mogelijk luchtdicht.

Het enige wat je dan hoefde te doen was 100 jaar wachten en je had een museum tot de nok toe gevuld met artikelen uit de 20ste eeuw en met een beetje geluk kon je de (gestegen) waarde van de spullen die in het warenhuis liggen wegstrepen tegen de kosten van die hele operatie.

Maar als zo vaak worden mij ideeën ingehaald door de werkelijkheid. Een dame erfde een pand van een overgroot oma en in dat pand zat een schoenenwinkel die tussen 1940 en 1970 goede zaken had gedaan. Maar overgroot opa overleed en overgroot oma werd ziek en overleed na een lang ziekbed en al die tijd had er niemand naar die winkel omgekeken.

Tot de achter kleindochter, een Imgur lid met de naam October75, hoorde van de winkel en besloot een kijkje te gaan nemen. Daar trof ze een tijdcapsule aan in de vorm van een schoenenzaak uit eind 1960.

De winkel met de geweldige naam “First Class Shoe Store” was nog precies helemaal zoals deze in 60’er jaren was achtergelaten. De complete voorraad heren- en damesschoenen was nog aanwezig (waaronder een aantal zeer bijzondere paren Convers schoenen) maar ook al het schoenmakers gereedschap, platenspeler met platen en delen van de administratie.

Heel jammer is dat er nergens wordt verteld waar die schoenwinkel is. Gezien de naam en de voorraad lijkt het me een winkel ergens in Amerika of Canada maar voor de rest is er niets bekent.

Ik heb twee pagina’s gevonden op Imgur met foto’s uit de winkel. Even checken erg leuk om te zien: Deel 1 en Deel 2.

De schoenen hieronder zou ik graag willen kopen maar dan wel voor de origine prijs uit 1960.

Share on:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *