Het gerste van de CES | De nieuwe ‘digitale’ Kodak Super 8 Camera

Elk jaar wordt in Las Vegas de Consumer Electronica Show (CES) gehouden. Tijdens deze beurs laten alle grote electronica merken hun nieuwste producten zien. De GadgetDudes hadden natuurlijk geen budget om daar heen te vliegen en reportages te maken van de beurs dus speuren ze het hele internet af naar de gerste producten die zijn gepresenteerd tijdens de CES van dit jaar.

Vandaag behandelen we de nieuwe ‘digitale’ Kodak Super 8 Camera. Zoals je misschien wel weet was Kodak bijna of helemaal failliet omdat ze geen goed antwoord hadden op de digitale revolutie op het gebied van fotografie en film. Kodak’s belangrijkste inkomsten kwamen uit foto- en filmrolletjes maar toen iedereen foto’s ging maken met zijn mobiele telefoon en digitale camera’s was er eigenlijk alleen nog maar vraag naar de producten van Kodak door echte fotografie en film puristen en daar kan de schoorsteen van Kodak niet echt lekker van roken.

Maar net als er weer een nieuwe interesse is in vinyl platen zijn er ook weer veel mensen (waaronder vele grote regisseurs) die het analoog te filmen missen. Voor deze mensen heeft Kodak nu de Super 8 Camera ontwikkeld. Een camera die de gemakken van een digitale video camera combineert met de echte Super 8 beleving.

Super-8-01

Kodak heeft ook een nieuw verdien model geïntroduceerd als je een blanco Super 8 film koopt koop je ook meteen het recht om deze film te laten ontwikkelen en thuis gestuurd te krijgen. Bovendien krijg je meteen via email een link waar je je video in 4K (!) ook digitaal kan downloaden.

De Kodak Super 8 Camera is voorzien van een superhandig handvat aan de onder en bovenkant waarmee je de camera dus net zo kan gebruiken als je vader/opa deed. Aan de voorkant zit een microfoon die met een 3,5mm jack plug op de camera is bevestigd maar die ingang kan je ook gebruiken om een andere microfoon op de camera aan te sluiten. Scherpstellen doe je ook nog gewoon analoog door aan de (verwisselbare!) lens aan de voorkant te draaien. Als je de digitale viewfinder uitklapt komt er een draaischijfje te voorschijn maar wat je daar mee kunt doen is ons niet duidelijk geworden ook niet na het kijken van ± 5 kodak video’s van de CES 2016.

Super-8-02

Als je op de achterkant kijkt zie je duidelijk een een SD card slot maar die gebruik je alleen om het geluid op te nemen. Ook over de functie van de meeste andere aansluitingen wordt niets verteld op de officiële website van Kodak Super 8 Camera maar dat schijnen een hoofdtelefoon aansluiting te zijn en 2 extra microfoon ingangen.

Super-8-08

Buiten die 3,5mm aansluitingen zien wij op de foto’s en in alle video’s van de CES duidelijk 2 verschillende USB poorten en een HDMI poort maar werkelijk niemand van Kodak verteld waar die aansluitingen voor zijn. Waarschijnlijk is een USB poort voor het opladen van de camera en de andere USB poort een mogelijkheid om daar ook geluid op op te nemen. Die HDMI poort kun je hoe wij nu begrijpen alleen maar gebruiken om het beeld te laten zien dat je ook door de digitale viewfinder ziet en niet de video die je hebt opgenomen (die staat namelijk op de analoge 8mm film) en waarschijnlijk kan je ook niet de film die je terug krijgt van Kodak weer in de camera terug stoppen om die op die manier op je televisie te kunnen bekijken. Dus waar die HDMI poort voor is…?

Het is dus ook duidelijk dat de meeste mensen die op de CES rondlopen gewoon journalisten zijn en geen ‘GadgetDudes’ want een echte GadgetDude vraagt natuurlijk altijd waaar alle aansluitingen en knopjes voor dienen op een apparaat.

Het zou ons dus niet verbazen als in het uiteindelijke model dat eind 2016 op de markt komt en zo’n $ 1000,- moet gaan kosten nog een aantal dingen zullen worden aangepast.

Wij denken dat een hybride camera (dus digitaal en/of analoog filmen) een veel beter idee zou zijn geweest. Aangezien het ook niet echt een heel klein apparaat is was er best ook wel ruimte geweest voor een digitaal gedeelte aangezien tegenwoordig een hele computer op één printplaatje ter grote van een creditcard past.

Share on:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *