iTunes vs Top40

itunes_vs_top40

We weten al jaren dat de singelverkoop in Nederland bijna volledig voor de rekening komt van bakvissen van tussen de 10 en 16 jaar. De singelverkoop en het aantal keer dat een plaat op de radio wordt gedraaid bepaald de plek van een bepaald nummer in de Top 40. De playlists van de radiostations zijn voor een groot gedeelte gebaseerd op de Top 40 dus luister ik dus al bijna 30 jaar naar muziek op de radio die vooral zeer populair is bij Tina lezeressen en pony fanaten.

Eindelijke een echte hitparade door iTunes?
Ik ga er voor het gemak van uit  dat de iTunes Top200 echt gebaseerd is op verkoop aantallen van een bepaald nummer van die dag of week. Dus dit zou moeten betekenen dat de iTunes Top 200 een reeële afspiegling moet zijn van de single verkopen in Nederland.  Ik neem ook aan dat de kopers van iTunes nummers voor een groot gedeelte boven de 16 jaar zijn en niet in het bezit zijn van een roze fiets met een Dora bel. Dan zou je dus groter verschillen moeten kunnen zien tussen de Top40 en de iTunes Top200. Toch?

Dat klopt, veel nummers die in de Top40 erg hoog in de hitparade staan staan veel lager in de iTunes Top 200.
Stereo Love van Edward Maya & Viki Jigulina staat op 1 in de Top 40 en op 11 in de iTunes top 200. Maar ook andersom gebeurt het, Fireflies van Owl City staat op 1 in de iTunes Top 200 en helemaal niet in de Top40 wat toch ook een heel raar verhaal is. Wel staat FireFlies op 1 in de Tipparade.

Buiten het feit dat er heleboel rare verschillen zijn tussen beide lijsten komen in de iTunes Top200 ook nog een heleboel platen voor die wel heel opvallend zijn.

Deze nummer staan nu in de iTunes top 200 maar waarom?
Elke week ga ik proberen 10 nummer te vinden die zonder echt aanwijsbare reden ineens in iTunes verschijnen zonder dat ik deze platen op de radio hoor of op TMF of MTV zie en vaak ook nog eens (heel) oud zijn.

Nr 199.    Every Breath You Take………The Police  (Commercial Astma Fonds?)
Nr 192.    The Power………………………Snap (ik Snap er niets van)
Nr 181.    It’s My Life……………………..TalkTalk (waar was jij in Maart 1984?)
Nr 174.    Bohemian Rhapsody…………Queen (Top2000 ellende weer op komst?)
Nr 158.    Ruthless Queen……………….Kayak (De drummer z’n dood, is de ander z’n brood)
Nr 148.    Hotel California……………….Eagels (de Opel Corsa van de Golden Oldies)
Nr 145.    Time to say Goodbye………..Andrea Bocelli & Sarah Brightman (ik zie niet waarom…)
Nr 130.    Stayin’ Alive……………………Bee Gees (Stayin’ Alive? 2 van die 4 gasten zijn al dood…)
Nr 111.    Eye of the Tiger………………Survivor (RTL7 weer Rocky uitgezonden van het weekend?)

en de hoogst genoteerde plaat waar van je zegt “Waarom?” is deze week:
Nr 88.    Op een onbewoond eiland….Kinderen voor Kinderen (Veel reunies van de basisscholen?)

Heb jij wel een idee waarom een plaat ineens wordt gekocht, bijvoorbeeld omdat het nummer is te horen in een film of commercial dan hoor ik dat graag. De melding “HET IS GEWOON EEN GEWELDIG VET NUMMER VAN DE BESTE BAND TER WERELD!!!!!” is niet echt informatie waar ik heel veel mee kan en hoef je niet te mailen … info@brandnewfresh.nl

Share on:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.