Knokken met gadgets: “Even een LG monitor aansluiten op mijn MacBook Air”

MacBook-Air-aangesloten-op-Monitor-met-Display-kabel2

Vorig jaar had ik mezelf even op een mooie nieuwe MacBook Air en een nieuwe monitor getrakteerd. Ik was opzoek naar een monitor waar ik meerdere vensters naast elkaar open kon hebben staan op hetzelfde moment en kwam op het internet de LG29EA93 tegen. Deze monitor van LG heeft een maximale pixel verhouding van 2560 x 1080 pixels waardoor je dus makkelijk twee vensters naast elkaar kon zetten op je scherm.

Bij het maken van websites met HTML en CSS kan ik zelfs links het Codavenster openen waar ik de HTML intyp in het midden mijn Chrome browser waar ik meteen het resultaat op kan bekijken en aan de rechterkant een ander Codavenster waar ik de CSS programmeer waardoor ik dus 3 schermen op hetzelfde moment naast elkaar heb staan.

De LG heeft een een heleboel ingangen waaronder 4 voor beeld (2 x HDMI, 1 x DVI en 1 x Display Port) dus het aansluiten op mijn MacBook Air zou geen groot probleem worden,  zou je denken. Dat was absoluut niet het geval maar dat lag volledig aan mijn MacBook Air en niet aan mijn LG.

belkin-DVI-to-mini-Display-portBij de LG kreeg ik een DVI kabel die ik op de monitor aansloot en d.m.v. een DisplayPort / DVI TV, Monitor Adapter van Belkin (± 20,- euro)  aan de andere kant op mijn MacBook Air aansloot. Deed het meteen maar kon absoluut geen gebruikmaken van de volledige resolutie van de monitor. Na heel lang zoeken op het internet kwam ik een extensie tegen waarmee je wel de MacBook Air de LG29EA93 wel op 2560 x 1080 pixels kon gebruiken.

Deze extensie heet SwitchResx en kost maar 14 euro en daarmee was het probleem een soort van opgelost. Op een ding na dan want de monitor die op 60Hertz zou kunnen draaien draaide door de SwitchResx oplossing nu wel op 2560 x 1080 pixels maar ook maar op 43 Hertz.

Dat was een probleem om later op te lossen dus ik liet het voor dat moment even rusten. Een paar weken geleden wilde ik buiten mijn MacBook Air ook mijn oude MacPro aansluiten op de LG monitor en ik die wilde aansluiten op de DVI port. De oude Mac Pro had zelf 2 DVI aansluitingen en het leek me het beste om de aansluiting DVI/DVI te maken zonder gebruik te maken van allerlei adapters.

Dit betekende meteen dat ik mijn MacBook Pro moest aansluiten op een van de 3 overgebleven aansluitingen (een van de 2 HDMI poorten of de DisplayPort) en ik besloot een Mini DisplayPort naar DisplayPort van StarTech te kopen (±16 euro) om te kijken of dat werkte. Toen ik de kabel had gekregen via de post maakte de oude kabel los en slot de mini display stekker op de Thunderbolt aansluiting van de MacBook Air en de andere kant op de LG monitor.

Vol verwachting herstartte ik de MacBook Air en zetten de monitor aan en uit en toen het beeld verscheen zag ik werkelijk het allerlelijkste beeld dat ik ooit op de monitor had gezien. Het leek wel of er een grijze waas over de monitor hing en was er werkelijk niets meer over van alle sprankelende kleuren die de monitor normaal gaf. Ik heb letterlijk 2 uur geprobeerd om de monitor af te stellen met de kalibratie tool onder ‘Beeldschermen’ onder ‘Systeemvoorkeuren’ op de MacBook Air en de knoppen aan de onderkant van de LG maar wat ik ook probeerde ik kreeg niet de goede kleuren op het scherm.

En dan begint het testen. Monitor aangesloten met dezelfde kabel op een andere computer en daar waren de kleuren wel perfect, dus het lag niet aan de kabel maar aan de MacBook Air. Daarna ben ik gaan kijken of het lag aan de OS van de MacBook Air door te herstarten in Windows 8.1 (die is geïnstalleerd op een partitie op dezelfde computer met Boot Camp) en daar waren de kleuren ook perfect. Ik moest dus tot de conclusie komen dat er niets met de monitor was en niets met de kabel en ook niets met de computer. De enige juiste constatering was dus dat de fout in de OS zat en moest ik gaan kijken hoe ik dat kon oplossen. Als Apple gebruiker sinds 1995 is het wel een bittere pil dat de monitor dus prima werkte onder Windows maar dus niet onder Apple.

Na heel lang zoeken kwam ik een artikel tegen op de website ireckon.net waar over dit probleem werd gesproken. Ik had ondertussen al een keer met Apple gebeld maar die kende dit probleem niet (wat ik gezien het aantal reacties op de ireckon.net website niet geloof) en gaven mij als tip een ‘clean instal’. Deze clean instal hielp natuurlijk geen reet en zadelde me eigenlijk alleen maar op met een heleboel extra werk omdat ik al mijn programma’s weer opnieuw moest installeren.

Ik durfde de aanwijzingen die werden gegeven op ireckon.net in eerste instantie niet op te volgen maar toen de helpdesk van Apple zelfs geen oplossing wist zat er eigenlijk niets anders op

Wat er eigenlijk gebeurd is als je alle aanwijzingen van ireckon.net  opvolgt dat je een programmaatje download dat bepaald welke monitor op je computer is aangesloten. Gebruik je een laptop dan moet je deze sluiten zodat het programma alleen de ‘externe’ monitor ziet. Hij bepaalt dan van welke fabrikant en welk type monitor die monitor is en daar schrijft hij dan automatisch een sciptje voor dat je in de map Systeem -> Bibliotheek -> Displays -> Overrides moet zetten. Hierdoor worden de originele Mac OS instellingen voor het desbetreffende beeldscherm overschreven.

Nadat ik dat had gedaan heb ik mijn computer geherstart en meteen was de grauwsluier weg en werkte de monitor als een trein. Omdat de display-kabel ook audio aan boord heeft hoef ik bovendien geen extra draaitje meer te laten lopen van de hoofdtelefoon aansluiting op mijn  MacBook Air naar de monitor.

Totaal ben ik denk ik een uur of 4 bezig geweest om het dit verhaal helemaal uit te zoeken ik hoop dat jij meteen na het constateren dat die kabel niet goed werkte bent gaan Googelen, op dit artikel terecht bent gekomen en het probleem hebt kunnen oplossen door het geweldige werk van de mensen van het EmbDev.net forum waar de website ireckon.net naar verwees.

Share on:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *