Nooit meer een koude rug bij het kampvuur door de Union van Bas Kamp

Ik zit altijd te klagen dat kunstenaars of ontwerpers mij nooit eens zelf mooie dingen opsturen die ze hebben gemaakt zodat ik die kan promoten via BrandNewFresh.com. Dus als iemand dat dan wel een keer doet, zoals Bas Kamp in dit geval, dan krijg hij natuurlijk van mij meteen alle ruimte.

Bas Kamp heeft waarschijnlijk vele avonden lang romantisch met vrienden en vriendinnen rond een kampvuur gezeten op het strand en baalde er waarschijnlijk erg van dat, terwijl zijn wenkbrauwen van z’n gezicht af schroeide van de hitte, er op zijn rug ijsvorming was ontstaan. Daarom bedacht hij de Union. De Union is een ronde bank waarin de rugleuning een verwarming zit die van warmte wordt voorzien doordat koud water verwarmt wordt en dan gaat circuleren door de rugleuning. Dus gezellig om het kampvuur en toch een warme rug. Dus eigenlijk een Bas Kampvuur. (Naamgrappen ik kan er geen genoeg van krijgen mensen…)

Nou ben ik natuurlijk niet zo wetenschappelijk onderlegd als Bas waarschijnlijk wel is maar ik vraag me na het zien van onderstaand filmpje af of het ook werkelijk allemaal werkt. Is het namelijk zo dat water vanzelf naar boven gaat lopen als het wordt verwarmd? En hoeveel water heb je nodig voor een hele avond? Is een volle bank genoeg of moet je constant met emmers water lopen slepen om de verwarming aan de gang te houden? Die twee punten op de hoeken van de bank waar gloeiend hete stoom uit komt vind ik persoonlijk nogal levensgevaarlijk en ik denk dat daar een schoorsteentje op moet komen die minstens 2 meter de lucht in gaat. En is het wel nodig om een open systeem te maken? Mijn verwarming thuis is toch ook een gesloten systeem en heeft toch ook niet twee pijpen op zolder waar de stoom uit kan ontsnappen. Vragen, vragen, vragen en hopelijk krijgen we snel antwoord op deze vragen van Bas zelf.

UPDATE:
Nog geen 3 uur naar de publicatie van dit artikel kreeg ik al een reactie van Bas Kamp: “Dat de spiraal werkt daar ben ik vrijwel zeker van, kijk maar eens naar de Dutchtub. En over de stoom die vanuit de uiteinden komt had ik toch een andere gedachten. Als het s’avonds afkoelt dan zie je de damp veel beter die uit de rugleuning zou moeten komen, dus geen stoom maar waterdamp. Het is ook een gesloten systeem hoewel dat visueel niet heel duidelijk is. De rugleuning zit vol met water en er loopt een pijp van onderuit de leuning richting de spiraal.  Als dit water word verwarmt bij zijn weg door de spiraal gaat het weer terug de rugleuning in en word het door een buis vanuit binnen verdeeld over de rugleuning (polyester box) waar het water in zit. Als de rugleuning op een gegeven moment warm genoeg is je het systeem ook moeten kunnen onderbreken zodat het niet te warm wordt. “

Waarvan akte…

Meer informatie over het werk van Bas Kamp kan je vinden op de website baskamp.nl.

Share on:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *