Gerse startups willen het liefst eigenlijk maar een ding: Iedereen werkeloos maken

Vandaag zat ik in het vliegtuig richting Lissabon want daar is de komende dagen de WebSummit en daar wilde ik bij zijn. In ieder geval dat leek me leuk toen ik de uitnodiging kreeg in maart maar toen ik vanmorgen in mijn auto moest stappen en richting Schiphol ging rijden dacht ik daar even heel anders over.

Toen ik na het inchecken, het afslaan van een ‘geweldig’ creditcard aanbod van KLM en een zeer redelijk BurgerKing hamburger in het vliegtuig richting Lissabon zat ging ik even heerlijk mee zitten luisteren naar een gesprek dat achter mij plaatsvond.

3 Mannen. Zoals ik het kon inschatten een vader met zijn zoon en een collega. Of die rol van die zoon werkelijk belangrijk was in hun ‘wereld veranderende ideeën’ kon ik niet goed inschatten. Hij beperkte zich namelijk tot het met een zeer irritante stem uitstoten van platgetreden paden en trapte openstaande deuren in die al jaren niet meer dicht waren geweest.

Ze waren een startup. Paps zat in het midden en had op een of andere manier zijn sporen al verdient want hij vloog zo veel dat de stewardes kwam vragen of hij liever niet ergens anders wilde zitten. Want iemand die zo veel vloog zou toch niet graag tussen dit gepeupel zitten en had vast meer beenruimte nodig. Paps bedankte want dit was zijn reisgezelschap en bleef zitten. Met de echte collega ging hij even alle geweldige nieuwe ontwikkelingen doornemen die er vandaag de dag op tech gebied gebeuren. Nou doornemen was een groot woord eigenlijk zaten ze gewoon elkaar de loef proberen af te steken met dingen die ze op tech blogs hadden gelezen.

Dat irriteert mij ook mateloos, wat veel mensen met startups vaak doen is praten over plannen van anderen maar vooral ook hoeveel er in geïnvesteerd is en door wie. Het opstarten is GEWELDIG!!! Dat iemand in de toekomst ook werkelijk dagelijks klanten moet gaan helpen of de systemen moet gaan draaiend houden daar hebben ze het nooit over. Startup! Startup! Startup! is alles wat de klok slaat over continuering heeft niemand het, daar zijn ze niet voor dat is beneden hun stand. Opstarten een jaar fingers crossed dat de zeepbel die ze gecreëerd hebben niet knapt en verkopen die handel. Langer termijn? Dat is voor losers!

Dit waren letterlijk de plannen die in hun gesprek de revue passeerde in 10 minuten:

  • “Er zijn al meerdere bedrijven bezig om de binnenvaart zo op te zetten als zelfrijdende auto’s. Binnenkort heb geen geen schippers meer nodig”
  • “Die banken zijn zo enorm ouderwets, alles wat mensen nu doen kan beter, sneller en goedkoper gedaan worden door computers en robots”
  • “Boeren, die hebben we binnenkort allemaal niet meer nodig, zaaien kan automatisch, traktor kan net als een robot stofzuiger de oogst van het land halen en met een drone kan je in de gaten houden of je koeien genoeg beweging krijgen en gezond zijn”

Wat ik dus begrijp is dat het enige doel wat de meeste startups voor ogen hebben om geen mensen meer te laten werken en robots en computers het over te laten nemen. Maar wat de neuk gaan al die mensen doen dan de hele dag? Beetje Netflixen? Even het hele verhaal hoe al die niet werkende mensen in de toekomst dan geld krijgen om rond te komen daar gelaten maar wat is er zo erg aan de werkende mens op zich?

Is het hoogst haalbare wat een mens kan bereiken niet te hoeven werken en de zoveelste herhaling van The 70’s Show te kijken? Ik weet natuurlijk niet hoe het met jullie, mijn lieve lieve lezers is, maar ik voelde me altijd een stuk gerser en trotser als ik een week containers had staan lossen en met mijn zuur verdiende geld kleding CD”s ging kopen dan als ik de hele dag televisie heb gekeken en mijn melis de hele dag vol heb gedouwd met cola en chips.

Ik vind het fijn om hard te werken en te zien dat door harder werken ik zelf mijn situatie kan verbeteren. Maar misschien ben ik van een van de weinige nog en is de rest van Nederland er op uit om zijn dagen BBQ-ent, bierdrinkend, filmkijkent, Bingoënt door te brengen.

De startup die wat verzint om al die nietsnutten een gevoel van waardige invulling van hun leven te geven wordt denk ik het meest succesvolle bedrijf van de komende jaren. Of natuurlijk het bedrijf dat  de van Pil van Drion produceert.

Share on:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *