Wat komt er na de Apple computers met de M1 Chip?

Ik heb een tijd niets geschreven op dit blog maar dit artikel schrijf ik ook eigenlijk alleen maar omdat ik dan achteraf kan zeggen “Dat had ik toch al voorspeld? Dat heb ik op 30 april 2021 al geschreven op Vandaley.nl”.

Het gaat om het volgende: Eind vorig jaar werden er 3 nieuwe Apple computers op de markt gebracht met de nieuwe Apple M1 chip namelijk de Mac Mini, de Mac Book Air en de MacBook Pro 13”. Nu is daar de 24” iMac bijgekomen die in 3 verschillende configuraties vanaf vandaag te bestellen is.

Dit zijn computers die voor 95% van de gebruikers meer dan genoeg zijn. Ik heb in december 2020 de voor 799,00 euro incl btw de simpelste MacMini gekocht met 8GB werkgeheugen en 256 GB SSD en heb deze computer sinds de aanschaf elke dag gebruikt. Ik heb er 2 BenQ EW3270U beeldschermen op aangesloten en een USB 3 hub en alles werkt fantastisch.

In het begin liepen er wel eens een paar programma’s vast maar na een paar updates van macOS Big Sur is dat allemaal verleden tijd.

Elke dag heb ik mijn dagelijkse werkzaamheden gedaan op deze computer en ik heb veel  programma’s van de Adobe Creative Cloud bundel gebruikt waaronder Photoshop, Illustrator, Indesign en Acrobat die je voor vormgeving nodig hebt. Ik heb ook Final Cut pro gebruikt, Logic Pro, Audacity, Skype, VLC,  iTunes, alle browsers enz enz en nog geen ene keer heb ik problemen gekregen omdat de computer te traag was of de workload niet aankon. Ik heb me niet bezig gehouden of programma’s speciaal voor de M1 chips geschreven, ik heb alle programma’s die ik dagelijks gebruik gewoon blind geïnstalleerd en alles werkt als een trein.

Ik had hiervoor een 2017 27″ iMac met i7 Processor en 40GB werkgeheugen (die ik volgens mij voor 2700.00 euro heb gekocht toen) en in mijn dagelijkse werk merk ik absoluut niets van de overstap naar een computer van ‘maar’ 799,00 euro.

Dus ik denk dat alle modellen die Apple het laatste half jaar heeft uitgebracht meer dan goed genoeg zijn voor de gemiddelde gebruiker die zijn computer gebruikt als tekstverwerker, z’n mail te checken en om op het internet te browsen.

 

Echter lees ik en zie ik in YouTube video’s dat vanaf het moment dat deze nieuwe Apple computers met M1 chips op de markt zijn gekomen dat mensen gefrustreerd zijn over het aantal poorten op de nieuwe computers en de mogelijkheid tot het aansluiten van meerdere extra schermen.

Ook de onmogelijkheid om de computer aan te passen na aankoop m.b.t. het werkgeheugen, de harde schijf (lees SSD) en zelfs de processor was een bron van kritiek. Dat is begrijpelijk als je deze nieuwe computers bekijkt vanuit de ogen van iemand die zijn eigen PC bouwt maar als je de nieuwe Apple computer ziet als vervolg op hoe je een iPhone of iPad koopt dan is het allemaal zeer logisch.

Door YouTube video die ik bekeek na het aanschaffen van mijn M1 MacMini kreeg ik het idee dat de aanschaf van mijn MacMini met maar 8GB werkgeheugen het domste was wat ik had kunnen doen en echt die 230 euro meer had moeten uitgeven omdat ik anders in de problemen zou komen maar daar heb ik in werkelijkheid nog nooit iets van gemerkt.

Ook zijn er verhalen dat door het beperkte werkgeheugen er enorm veel gegevens tijdelijk worden weggeschreven op de SSD en dat die daardoor snel kapot zou gaan en de levensduur van de computer zou beperken. Aangezien ik gemiddeld een nieuwe computer koop tussen de 3 en 5 jaar en de MacMini veruit de goedkoopste Apple computer is die ik ooit heb gekocht (zelfs mijn MacBook Air was als meer dan 2 x zo duur) koop ik gewoon een nieuwe MacMini als dit probleem zich ooit voor gaat doen. Stel dat deze MacMini na 4 jaar de geest geeft dan heb ik voor 200 euro per jaar een geweldig snelle computer gehad. Lijkt mij een prima deal.

Wat betreft de kritiek op het aantal poorten om randapparatuur aan te sluiten: de nieuwe Apple computers hebben maximaal maar 2 Thunderbolt / USB 4 poorten. De MacMini en de duurdere versie van de nieuwe iMac hebben hebben ook nog twee USB A – 3.1 Gen poorten. Dus minimaal 2 en maximaal 4 aansluitingen voor externe apparaten.

Daarbij kun je op deze computer maar maximaal 2 schermen gebruiken. Op de Mac Mini m1 kan je 2 schermen aansluiten maar de iMac, Mac Book Air en MacBook pro 13″ maar 1 extra scherm. Dus in totaal altijd maar maximaal 2 schermen.

Alle tech blogs klagen steen en been over deze beperkingen maar vanaf het begin heb daar ik hele andere gedachtes over. Techblogs willen namelijk altijd meer poorten maar de gewone doorsnee gebruiker heeft meer dan genoeg aan de poorten die nu op de nieuwe iMac zitten.

Muis en keyboard worden verbonden via bluetooth (persoonlijk vindt ik dit een absolute hel maar ben een van de weinigen nog) en randapparatuur gebruikt de doorsnee gebruiker nauwelijks. Alle mensen die klagen over de ’tekortkomingen’ van de nieuwe Apple computers zijn niet de gebruikers waar Apple zich nu op heeft gericht denk ik.

Dit zijn volgens mij namelijk alleen maar de instapmodellen van de nieuwe productlijn van Apple dus voor de grote massa en niet de high-end gebruiker. Dit terwijl ik ook al een heleboel Youtube video’s heb gezien van gebruikers die zeggen dat hun nieuwe MacMini sneller of even snel is als hun Mac Pro van 5000+ euro.

Ik ben er van overtuigd dat in de loop van 2021 en 2022 er een ‘pro’ versie van de Mac Mini, MacBook Air, MacBook Pro (de MacBook Pro Pro of MacBook Pro2 dus) en iMac op de markt komen met een snelle chip en meer aansluit-poorten.

Als je ook kijkt naar de MacBook Pro en de nieuwe iMac zie je dat dit de uitvoeringen zijn met de kleinere schermen. De MacBook Pro heeft een scherm van 13 inch en de iMac heeft een scherm van 24 inch terwijl de duurder modellen van de MacBook Pro altijd een 15, 16 of zelfs in het verleden een 17 inch scherm hadden. Wat betreft de iMac bestaat de iMac met een scherm van 27 Inch al jaren.

Ik heb dus echt sterk het idee dat de MacMini “Pro”, MacBook Air “Pro”, de MacBook “Pro Pro” en de iMac “Pro” die Apple de komende 24 maanden uitgaat brengen meer poorten zullen hebben en ook waarschijnlijk de mogelijkheid hebben om meer dan 2 schermen aan te kunnen sluiten.

Misschien zit ik er helemaal naast maar dan haal ik dit artikel gewoon weer weg 😉

Share on:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *